Welke robotmaaier moet ik kiezen

Welke robotmaaier moet ik kiezen? Welke robotmaaier is geschikt voor mijn tuin? Een logische vraag als u op zoek bent naar een robot grasmaaier. Ik help u graag bij de keuze welke robotmaaier geschikt is voor uw tuin.

Geschikt voor aantal vierkante meters

Elke robotmaaier heeft een bepaald maximale vierkante meters. Dit aantal wordt onder andere bepaald door de maai- en oplaad tijd die de accu nodig heeft. Een robotgrasmaaier met een grotere accu, kan immers langer maaien. Het aantal minuten maaien en opladen resulteert op deze manier in een maximum aantal m2-ers tuin.
Daarnaast hebben robotmaaiers een bepaalde maaibreedte.

Voorbeeld robotmaaiers voor kleine of grote tuin

Als voorbeeld kunnen we de Optimow 15 van Greenworks nemen, welke geschikt is voor maximaal 1500m2 gras met een maaibreedte van 22cm, tegenover de Optimow 4 (maximaal 450m2) met een maaibreedte van 17cm. Of voor echt grote tuinen een Segway Navimow H3000.

Voor een goed overzicht heb ik alle maaiers voor een tuin kleiner dan 500m2 hier gecategoriseerd. Robotmaaiers voor een tuin groter dan 500m2 vind u hier.

Kleine tuin Grote tuin

Verschil aanbevolen en maximum maaigebied per robotmaaier

Alle robotmaaiers komen vanaf de fabriek met een advies voor een maximaal maaigebied, maar zoals u op mijn website ook kunt vinden, is het aanbevolen maaigebied lager. Dit komt omdat in Nederland en België het klimaat erg verschilt van bijvoorbeeld Spanje, Italië en ook Frankrijk. Ons klimaat zorgt dat het gras veel sneller groeit dan in andere landen. Het is relatief warm en vaak nat. Dat zijn nou net toevallig de meest ideale omstandigheden om gras te groeien.
Voor een GPS robotmaaier is dit niet het geval, omdat deze meer efficiënt en in banen maait.

Welke robotmaaier moet ik dan kiezen?

Stel uw tuin is 500m2, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een Gardena Sileno city 600 of een Greenworks Optimow 5. Beide robot maaiers kunnen 500m2 aan en hebben een erg goede prijs-kwaliteit verhouden. De ene robotmaaier is komt uit de fabriek van Husqvarna, de andere van Stihl. Beide komen met een volledig installatiepakket. De Optimow 5 heeft echter alleen een bluetooth verbinding, de Silento city 600 heeft een smart-pakket en kunt u met Wifi koppelen. Waarom u welk type kiest, leest u hier onder.
Een belangrijk aspect om mee te nemen, is hoe lang de robotmaaier er over doet om uw gras te maaien. Een robotmaaier met meer capaciteit, hoeft minder vaak te maaien. En wilt u de robot gras maaier ’s nachts laten maaien? Kiest u dan voor de meest stille versie robotmaaier en het liefst met veiligheidssensoren en zelfs een camera, zodat er geen onveilige situaties kunnen ontstaan.
Wilt u dat de robotmaaier bijvoorbeeld om de dag, of zelfs elke 3 dagen uw gras maait, kies dan altijd voor een robotmaaier met meer overcapaciteit.

Een robotmaaier zonder perimeterdraad ( RTK / GPS )

Er zijn op dit moment een aantal merken die zich richten op het maken van robotmaaiers die gebruik maken van het RTK systeem. RTK is een speciale vorm van (D)GPS die er voor zorgt dat uw robotmaaier met de kleinste marges uw tuin perfect kan maaien.
een RTK/GPS robotmaaier gebruikt geen perimeterdraad, maar dus alleen de aangegeven virtuele grens. Dit heeft erg veel voordelen, zoals:

  • De GPS robotmaaiers maaien in rechte banen en werken daardoor veel efficiënter
    Het lijkt ook nog eens mooi!
  • Door de efficiëntie gaan deze robotmaaiers langer mee
  • Er zijn nooit problemen met gebroken perimeterdraad
  • Aanpassingen van uw gazon gaan gemakkelijk via een app
  • Het is makkelijker andere zones in te stellen. Een RTK / GPS robotmaaier kan zelfs gemakkelijk over uw terras of inrit naar uw voortuin rijden en keert na het maaien automatisch weer terug

Instellen van uw robotmaaier

De mogelijkheden voor het instellingen van robotmaaiers lopen uiteen. Ook de manier waarop dit gebeurd is verschillend per merk, maar ook per type.
Wilt u een robotmaaier die u met een smartphone in kan stellen? Of configureert u liever de instellingen op de maaier zelf?
Vind u het belangrijk om de maaier op en tijdslot in te kunnen stellen, of mag deze maaier wanneer het zelf wil?

Bluetooth of WiFi

Een aantal maaiers kunt u instellen met een app op uw smartphone. Dit is vooral handig omdat u alle instellingen bij elkaar staan en u niet handleiding van robotmaaier nodig heeft om de instellingen te wijzigen. De ene robotmaaier kan verbinding maken via bluetooth, de andere via WiFi. Het grote verschil in deze soorten verbindingen, is hoe dicht bij u moet zijn om de robotmaaier in te stellen. Voor een bluetooth verbinding moet u dicht bij zijn, namelijk binnen 20 á 25 meter van uw robotmaaier. Als de robotmaaier en WiFi verbinding ondersteund, kunt u deze aan uw router koppelen waardoor deze overal ter wereld in te stellen is.
Sommige robotmaaiers zijn uitgerust met een 4G-module, waardoor deze altijd verbinding heeft met het internet. Dit kunt in inzetten als er geen of slechte wifi is uw tuin is, maar is ook handig als uw robotmaaier ontvreemd wordt. De robotmaaier is dan door u of de politie te volgen.

Welke robotmaaier moet u dan kiezen?

Dat is afhankelijk van uw wensen over maaitijden, configuratie mogelijkheden en uiteraard budget. Een robotmaaier met veel mogelijkheden of zelfs een draadloze verbinding met smartphone app is doorgaans duurder.

Uw tuin heeft meerdere zones

Een rechthoekig of vierkant grasveld kan elke robotmaaier met gemak maaien. Heeft uw tuin een L-vorm, is dit vaak ook geen probleem. Heeft u echter een tuin uit meerdere delen, bijvoorbeeld een gekoppelde voor- en achtertuin, dan heeft u een robotmaaier nodig met Multizone functie. Met deze functie stelt u de robotmaaier zo in, dat beide zones even vaak worden gemaaid.
Met een GPS robotmaaier stelt u een zogeheten ‘brug’ in, waar de robotmaaier langs rijdt om de andere zone te bereikken.

Mijn Multizone robotmaaiers

Sensoren

Robotmaaier met bots sensoren ziet schommel als object waardoor dit niet wordt gemaaid

Veel robotmaaiers zijn voorzien van allerhande sensoren. Zo heeft een robot grasmaaier een sensor om de begrenzingsdraad te volgen, maar bijvoorbeeld ook regen- hef/kanten- en bots sensoren. Welke sensoren voor u belangrijk zijn, is persoonlijk. Een voorbeeld:

In mijn eigen tuin rijdt een robotmaaier met bots sensoren die voor het object al stopt. De robot maaier ziet het object, gaat eerst langzamer rijden en stopt vervolgens, om zich om te draaien en in een andere richting te gaan maaien. Omdat ik jonge kinderen heb, vind ik dit een veiligere manier. Het nadeel is echter, dat deze robotmaaiers ook niet onder bijvoorbeeld een schommel maaien of overhangende struiken zien als ‘gevaar’.
Er zijn ook robotmaaiers met interne bots sensoren. Dit werkt als volgt; zodra de robotmaaier ergens tegenaan botst, rijdt een stukje terug en gaat vervolgens in een andere richting verder maaien. Het voordeel hiervan is, dat de robotmaaier beter onder struiken of bijvoorbeeld schommels maait.

Verdere robotmaaier eigenschappen

Er zijn een aantal eigenschappen waar u rekening mee kunt houden, waaronder de helling wat de robotmaaier aan kan. Zo kunnen een aantal robotmaaiers maximaal 30% helling aan, terwijl andere types 40% of zelfs 50% kunnen hebben.
In Nederland hebben we echter niet veel tuinen met zulke hoge hellingen, maar het komt wel veel. Hou hier dus rekening mee als u een robotmaaier aanschaft.

De juiste robotmaaier kiezen

De zoektocht naar de juiste robotmaaier met goede prijs-kwaliteit verhouding is ontzettend leuk, maar door de vele merken, types en mogelijkheden soms ook erg lastig.
Bel, e-mail of whatsapp mij gerust met uw vragen. Ik help u graag.

Contactformulier